RSS

Adakah Anda Salah Seorang Dari Mereka?

11 Jun

Baru baru di dalam artikel Penetapan Matlamat kita berbicara mengenai langkah langkah yang sesuai mengenai cara membuat Penetapan matlamat ataupun dalam kata lain Goal Setting. Di dalam mana2 organisasi, pertubuhan, agensi mahupun syarikat membayar beribu ringgit malah puluhan ribu bagi memberi latihan dan seminar kepada pekerja, agen, serta kakitangan mereka untuk memberi kesedaran betapa pentingnya Penetapan Matlamat. Namun masih ada juga yang beranggapan bahawa mengetahui langkah langkah membuat penetapan matlamat tidak penting tetapi hanya cukup SEKADAR menetahui apa matlamat mereka.

Namun ada juga beranggapan menulis matlamat mereka hanya membuang masa. Kenal pasti rakan sekerja, agen dan orang sekeliling ANDA yang tidak mempunyai matlamat. Mereka adalah tergolong dalam

1. Orang yang takut gagal

• Golongan ini tergolong dalam kumpulan yang takut akan bayang bayang sendiri di mana takut akan kegagalan mencapai matlamat yang ditetapkan

•Golongan ini boleh dilihat apabila memberi seribu satu alasan apabila mahu berbuat sesuatu. Alasan yang selalunya diberi adalah ALASAN UNTUK GAGAL.

2. Tidak berdisiplin

• Tujuan Penetapan Matlamat adalah untuk Memastikan kita sentiasa FOKUS kepada matlamat dan membuat kita PEKA akan kedudukan prestasi semasa proses mencapai matlamat.

• Tidak Fokus dan Peka hanya akan membuat kita leka dan juga tidak berdisiplin

• Golongan ini boleh di lihat apabila segala ilmu, tunjuk ajar serta pengetahuan telah diberi namun masih tidak member komitmen apabila perlu.

3. Tidak bertanggungjawab

• Golongan ini jenis yang langsung TIDAK AMBIL PEDULI akan diri sendiri dan juga jenis yang suka memberi menyalahkan orang lain ketika GAGAL.

• Sehingga pada satu tahap golongan ini akan memburukan orang lain atas kegagalan mereka.

4. Tidak yakin akan diri sendiri

• Sentiasa memikirkan akan kegagalan sebelum mencuba adalah salah satu tabiat golongan ini.

•Golongan ini akan berputus asa pada peringkat yang paling awal dalam proses penetapan matlamat iaitu pada peringkat berbicara mengenai matlamat.

5. Terlalu yakin akan diri sendiri

• Golongan ini boleh dilihat pada peringkat awal dalam proses berbincang mengenai matlamat. Golongan ini sebenarnya mempunyai matlamat, iaitu MATLAMAT UNTUK GAGAL.

• Golongan ini juga termasuk dalam golongan yang tidak berdsiplin dan juga tidak bertanggungjawab.

**Nantikan artikel seterusnya mengenai kepentingan Penetapan Matlamat (Goal Setting) …..Tanaka

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: