RSS

Matlamat Vs Angan Angan

05 Jun

Sebelum Addevcon menyiarkan artikel mengenai kaedah yang tepat untuk para pembaca membuat Penetapan Matlamat (Goal Setting), diharap artikel dibawah boleh memberi pemahaman kepada para pembaca mengenai matlamat dan juga angan angan.  Agar Anda dapat pastikan SEBENARNYA Anda mempunyai Matlamat ataupun Angan Angan.

Matlamat Vs Angan Angan

Penetapan matlamat atau halatuju (Goal Setting) sering dikaitkan dengan matlamat hidup ataupun azam bagi seorang Jurujual (salesperson) ataupun Perunding (Consultant).

Namun bagaimana untuk memastikan kita berjaya mencapai matlamat kita.  Seringkali kali kita terdengar Jurujual/Perunding gagal dalam kerjaya mereka kerana tidak mempunyai matlamat.  Dalam artikel sebelum ini bertajuk Matlamat, ada disebut mengenai matlamat dan juga angan angan. Apa bezanya matlamat dan juga angan angan?

Matlamat secara ringkasnya adalah sasaran kita yang mana akan memberi kejayaan dan juga kepuasan pada diri kita.Manakala angan angan pula adalah impian yang mana kita akan berangan untuk kita kecapi.

Matlamat

  • Memiliki kebebasan dalam kewangan
  • Memiliki kereta mewah
  • Mempunyai masa terluang untuk keluarga.

Angan Angan

  • Alangkah bagusnya kalau tidak dibebani hutang
  • Mesti seronok kalau memandu kereta idaman
  • Bahagianya hidup kalau dapat pergi bercuti dengan orang tersayang

Matlamat Atau Angan AnganKedua dua perkara ini sebenarnya membawa maksud yang berbeza tetapi berkait rapat.  Kerana demi mencapai ANGAN ANGAN kita harus mempunyai MATLAMAT. Jika tidak kita akan terus HIDUP berangan angan.

Seringkali apabila diajukan soalan samada kita mempunyai matlamat dalam hidup mahupun kerjaya, pastinya kita menjawab Ya Sudah Pasti!! Namun apabila diajukan soalan samada itu adalah MATLAMAT ataupun ANGAN ANGAN, kita tertanya tanya pula pada diri sendiri. Dan apabila ditanya apakah perancangan kita untuk mencapai matlamat tersebut, pelbagai  jawapan yang kita bagi.  Tetatpi persoalannya ialah, adakah itu PERANCANGAN ataupun CARA /KAEDAH yang kita BERANGAN nak guna pakai. Ataupun dalam kata lain “Kalau aku nak capai Matlamat (Angan Angan)AKU akan buat dengan cara begini”.  Harus kita sedar selagi ‘KALAU’ masih wujud dalam KONSEP KEHIDUPAN kita seharian itu hanyalah ANGAN ANGAN.  Untuk mencapai Matlamat masih jauh lagi perjalanannya

Tapi bagaimana untuk memastikan matlamat DAPAT dan MAMPU dicapai?  Bagi memastikan setiap Matlamat dalam kehidupan mahupun kerjaya, cara membuat perancangan PENETAPAN MATLAMAT (GOAL SETTING) haruslah betul dan teratur.

Advertisements
 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: